Jaký bude rok 2017 v úvěrech na bydlení ?

Jaký bude rok 2017 v úvěrech na bydlení?

Objem v listopadu poskytnutých hypoték dosáhl závratných 29,7 miliardy korun.

V celkovém ročním účtování suma sjednaných úvěrů vystoupá nad 220 miliard korun a celkově banky a spořitelny rozpůjčují za letošek na bydlení více než 270 miliard korun. Co nás čeká příští rok?Jaký bude rok 2017 v úvěrech na bydlení ?Letošní listopad už jen tak něco nepřekoná

Stavební spořitelny v listopadu klientům rozpůjčovaly bezmála 6 miliard korun, což je druhý nejlepší výsledek v 6leté historii. V souhrnu za uplynulých 11 měsíců to dělá 47 miliard a s připočtením prosincové produkce to bude téměř s jistotou přes 50 miliard korun.

Jaký bude rok 2017 v úvěrech na bydlení ?Banky v listopadu podle dat serveru hypoindex.cz (odhad včetně bank nereportujících své výsledky portálu hypoindex.cz ani MMR (mBank, Oberbank, Fio banka, WSPK)) poskytnuly 14 386 hypotečních úvěrů, což je o téměř 60 % více než v loňském roce a celková suma sjednaných hypoték vystoupala na závratných 29,7 mld. Kč (y/y +78 %). Dosavadní rekord z letošního června banky překonaly banky téměř 5 miliard a oproti loňsku produkce vzrostla o 78 %. Příčinou rekordních výsledků je jednoznačně začátek platnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru, který jednak přináší nová pravidla pro posuzování bonity klientů a s novými podmínkami předčasného splacení banky začaly hypotéky zdražovat. To se zatím projevilo pouze v nabídkových sazbách a indexem, průměrná úroková sazba v listopadu sjednaných úvěrů ještě klesala. Hodnota FINCENTRUM HYPOINDEXU meziměsíčně o 3 setiny procentního bodu na 1,77 % (y/y – 32 bps.). Průměrná výše hypotéky v listopadu vystoupala na 2,063 mil. Kč, což je o 219 000 Kč více než loni touto dobou.

Přidat komentář