Povoleno oddlužení

Povoleno oddlužení

Pojem „povoleno oddlužení“ znamená především:

oddlužení nemovitosti, kdy vám banka či nebankovní společnost schválila hypotéku s pro vás co nejpřijatelnější měsíční splátkou. Díky hypotéce bude vaše nemovitost oddlužena, respektive očištěna od všech nevýhodných zástav a exekucí, které vaši nemovitost zatěžují.
oddlužení fyzické osoby = osobní bankrot, insolvence, kdy vám soud schválil žádost o tento produkt. Jste tak na dobré cestě k ponížení všech přiznaných dluhů na 30 % jejich stávající hodnoty. Doba splatnosti je 5 let od vyřízení, přičemž budete mít sestavený splátkový kalendář, nebo prodáte majetek, čímž dluhy zcela doplatíte.
V obou případech povoleného oddlužení byste měli být velice obezřetní, abyste zpětně daného rozhodnutí nelitovali. V prvním případě je potřeba sledovat úrok, splatnost, přeplatek, sankční podmínky při dočasném neplacení, možnost doplacení apod. v úvěrových smlouvách. V druhém případě musíte zjistit u odborné kanceláře, která se oddlužením fyzické osoby zabývá, veškeré možné důsledky tohoto kroku.

Nedávno se na nás obrátila paní s dotazem, zda-li jí dokážeme pomoci s rozhodnutím její insolvenční správkyně, která rozhodla o prodeji její nemovitost, aby se tím snížil zbytek dluhu po povoleném a provedeném oddlužení. Paní do ddlužení původně šla s tím, že jí zůstane nemovitost, kterou stejně nakonec musí prodat. Bohužel, před vyhlášením zavřela oči, bez rozmyslu si požádala o oddlužení fyzické osoby a teď toho lituje, protože přijde o svou nemovitost. A tak nebuďte jako tato paní.

Po úspěšném oddlužení nemovitosti vám vznikne jedna pohledávka – hypotéka, pomocí níž se oddlužení nemovitosti provede.

Pohledávky vzniklé po povolení oddlužení fyzické osoby (osobní bankrot) by se měly s největší pravděpodobností ponížit na 30 % jejich stávající hodnoty. Těchto zbylých 30 % musíte v průběhu pěti let řádně splatit. Po oddlužení vaší osoby už poté nemůžete po dobu pěti let dostat žádnou další půjčku, ani nesmíte podnikat. Navíc může být přikázán prodej vaší nemovitosti i movitého majetku za účelem celkového doplacení, nebo výrazného ponížení těchto zbylých 30 % dluhu.

Přidat komentář