OCHRANA NEZADLUŽENÉHO MANŽELA

OCHRANA NEZADLUŽENÉHO MANŽELA .

Majetek nezadluženého z manželů bude při exekuci více chráněn. Vládní předloha, kterou podepsal prezident Miloš Zeman, například vyjme z exekuce polovinu peněz na bankovním účtu nezadluženého manžela, nejméně dvojnásobek životního minima. Ten bude při nařízení exekuce upozorněn na to, že si tuto částku může vybrat. O prezidentovu podpisu novely občanského soudního řádu ČTK informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Novela také uloží soudům a exekutorům, aby při nařizování výkonu rozhodnutí či exekucí zohledňovali skutečnost, že společné jmění manželů bylo zúženo či jinak dotčeno smlouvou nebo rozhodnutím soudu o manželském majetkovém režimu. Nové pravidlo se má vztahovat na smlouvy či rozhodnutí, která jsou zapsána ve veřejném seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Od počátku letošního roku jej vede Notářská komora.

Dosud se podle zdůvodnění k těmto smlouvám či rozhodnutím nepřihlíží. Manžel dlužníka tak nyní musí podávat k soudu takzvanou vylučovací žalobu a soud teprve následně rozhoduje o vyloučení daného majetku z exekuce nebo z výkonu rozhodnutí. Tento postup je zdlouhavý, podání žaloby navíc podléhá soudnímu poplatku.

Senát do normy prosadil mimo jiné upřesnění, podle kterého bude účastníkem exekučního řízení na společné jmění manželů ze zákona taky manžel dlužníka.

Přidat komentář