Finanční poradna

Finanční poradna: Pět tipů, jak se zorientovat v nabídce půjček

Na českém trhu se spotřebitelskými úvěry a půjčkami působí mnoho různých společností nabízejících nepřeberné množství úvěrových produktů. Není tedy divu, že běžný spotřebitel má mnohdy problém se zorientovat.

Přinášíme proto několik tipů, na co si dát pozor, než se rozhodnete požádat o úvěr.

Výše splátky vám nic neřekne
V mnoha reklamních nabídkách se setkáte s tím, že finanční společnost umožní úvěr splácet i ve velmi nízkých měsíčních splátkách. Cílí tak na méně movité klienty, kteří pod dojmem toho, že splátka výrazně nenaruší jejich rozpočet, pravděpodobněji po úvěru sáhnou.

Ovšem výše splátky by rozhodně neměla být rozhodujícím ukazatelem. Čím nižší splátku budete mít, tím déle budete splácet, a tím více pochopitelně i půjčenou částku přeplatíte.
Nejvýhodnější půjčku ukáže až celkový přeplatek
Než po úvěru sáhnete, je pro vás mnohem důležitější znát takzvanou roční procentní sazbu nákladů (RPSN), která udává, kolik vás půjčka bude ročně stát se zohledněním úrokové sazby i dalších poplatků. Její hodnota ale může být zavádějící u krátkodobých půjček, které mají splatnost v řádu týdnů či měsíců. Totéž platí i u různých akčních nabídek, kdy klient dostane například za řádné splácení část úroků zpět.

Je proto dobré se také podívat, kolik celkově zaplatíte, tedy jednoduše porovnat výši půjčky a výši celkové sumy, kterou uhradíte.

Pozor na pokuty za upomínky
Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který se vztahuje na půjčky poskytnuté po 1. březnu letošního roku výrazně omezil poplatky za předčasné splacení půjčky.

Zákon rovněž reguluje smluvní pokuty za splátky v prodlení. Maximální smluvní pokuta může dosáhnout nejvýše 0,1 procenta denně z výše částky, se kterou je spotřebitel v prodlení.

„Omezení smluvních pokut však lze obejít účtováním vysokých částek za upomínky, přičemž jejich počet není nijak omezen,“ upozornil Robin Stránský ze společnosti Tommy Stachi.

Na rozmyšlenou je 14 dní
Ze zákona o spotřebitelském úvěru vyplývá, že zájemce o půjčku poté, co konkrétní nabídku úvěru dostane, má právo si ji čtrnáct dní promyslet, přičemž poskytovatel úvěru nesmí během této lhůty nabídnuté parametry úvěru změnit.

„V podstatě se nejedná úplně o novinku. Již dříve měli spotřebitelé možnost od smlouvy do 14 dnů od podpisu bez sankcí odstoupit,” uvedl Stránský.

Nebankovních půjček už se nemusíte bát
V loňském roce Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila zprostředkovatelům a poskytovatelům spotřebitelských úvěrů 47 pokut v celkové výši 5,5 miliónu korun. K porušení zákonů došlo ve více než polovině kontrol. Většinou se jednalo o nekalé praktiky, často poskytování nepravdivých informací. I proti tomuto nešvaru bojuje nový zákon o spotřebitelském úvěru.

Ten stanovuje pro poskytování půjček poměrně přísná kritéria, která nyní splňuje jen zhruba stovka poskytovatelů spotřebitelských úvěrů, kteří požádali o licenci od ČNB. Počet úvěrových firem se tak značně zredukoval a jejich aktivity mohou být lépe kontrolovány již nikoliv ČOI, ale nově Českou národní bankou (ČNB).

Vyvarujte se nelegálních poskytovatelů
Nebankovní půjčky donedávna nabízelo kolem 60 tisíc subjektů. Protože o licenci požádala jen malá část firem, jež dokázala vyhovět náročným kritériím, hrozí, že některé subjekty budou ve své činnosti pokračovat nezákonně a mimo dohled ČNB.

„Protože nový zákon o spotřebitelském úvěru výrazně zvyšuje nároky na prověřování zájemců o úvěr z hlediska schopnosti splácet, mohou se lidé, kteří na půjčku nedosáhnou, snadno stát obětí lichvářů, kteří se budou pohybovat mimo regulovaný trh,“ dodal Stránský s tím, že oprávnění firmy poskytovat půjčky lze ověřit na stránkách ČNB.