Jak mám postupovat při návštěvě nemovitosti exekutorem?

Jak mám postupovat při návštěvě nemovitosti exekutorem?

1. Zazvoní-li u vás doma osoba, která se představí jako exekutor a bude se dožadovat vstupu do vašeho bytu, aby sepsal a zabavil majetek, který se tam nachází, okamžitě požadujte, aby vám prokázal svou totožnost služebním a nejlépe i občanským průkazem. Dále požadujete předložení soudního rozhodnutí o nařízení exekuce a exekučního příkazu, na jehož základě se vstupu do vašeho bytu domáhá. Opište si jméno exekutora a číslo služebního průkazu – důležité v případě právního sporu!
2. Pokud nebude exekutor ochoten prokázat svoji totožnost, nebo budete mít jakékoliv pochybnosti, okamžitě volejte linku 158 a požádejte o pomoc. Policie by měla přijet v každém případě. Odmítne-li však setrvat po celou dobu, kdy u vás exekutor bude úřadovat, zkuste si zajistit – třeba telefonicky – přítomnost nějakého důvěryhodného svědka (souseda nebo známého). Zároveň trvejte na sepsání stručného zápisu, v němž upozorníte na skutečnost, že zabavování vašich věcí pokládáte za neoprávněné.
3.Jak mám postupovat při návštěvě nemovitosti exekutorem?V případě, že je bohužel z jejich strany vše v pořádku, nezbývá vám nic jiného, než je vpustit dovnitř. Umožňuje-li to stav vašich financí, navrhněte exekutorovi možnost uhradit exekučně vymáhanou částku nebo její poměrnou část v hotovosti (samozřejmě proti potvrzení)
4. Bude-li exekutor trvat na sepsání a zabavení majetku, nemůžete mu v tom zabránit. Exekutor musí všechny věci sepsat a odvést. V tomto případě však trvejte na přesném popisu všeho, co je zabavováno. Nejlepší je pořídit si i fotodokumentaci, z níž bude patrné jaká věc a v jakém stavu vám byla zabavena. Vše řádně kontrolujte s ním a nechte si vystavit kopii jim podepsanou! Na řeči typu „soupis vám pošleme“ NEBERTE ZŘETEL. Exekutor vám kopii soupisu věcí musí vydat ihned. Zároveň exekutorovi předložte doklady osvědčující vaše vlastnické právo k zabavovaným věcem a trvejte na stručném zápisu o tom, že mu byly předloženy. Originály těchto dokladů však nedávejte z ruky. Zároveň trvejte na sepsání stručného zápisu, v němž upozorníte na skutečnost, že zabavování vašich věcí pokládáte za neoprávněné.
5. Exekutor nesmí sepsat věci, u kterých je na místě nepochybně prokázáno, že nepatří povinnému dle §68 zákona 286/2009 Sb.! V případě, že chce takové věci sepsat, volejte policii a podejte na něho stížnost pro porušení zákona.
6. Z exekuce jsou vyloučeny věci, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, jakož i jiné věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly. Nelze tak postihnout zejména běžné oděvní svršky, obvyklé vybavení domácnosti, snubní prsten a jiné předměty podobné povahy, zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě, také hotovost do dvojnásobku životního minima, aktuálně 6.252,- Kč, dříve bylo jen 1.000,- Kč. Také nelze zabavit věci, které povinný – podnikatel – výkonu své podnikatelské činnosti, což neplatí pro případ vymáhání pohledávky zajištěné zástavním právem k takovým věcem. Dojde-li k sepsání takových věcí, může se povinný bránit – do 15 dnů podat u soudního exekutora návrh na částečné zastavení exekuce.
7.Jak mám postupovat při návštěvě nemovitosti exekutorem? V případě, že jste majitelé sepsaných věcí a nejste povinní, podejte u soudního exekutora návrh na vyškrtnutí takových věcí ze soupisu, a to nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy jste se o tom dozvěděli. K návrhu současně připojte důkazy o svém vlastnictví. Pokud Vám exekutor nevyhoví, můžete do 30 dnů od doručení jeho rozhodnutí podat žalobu na vyloučení věcí z exekuce u soudu, který exekuci nařídil. O tomto postupu by Vás měl poučit exekutor. Od podání návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu do 30 dnů od doručení rozhodnutí o tomto návrhu, případně také po dobu řízení o vylučovací žalobě, nesmí exekutor sepsané věci prodat. V případě soudního výkonu rozhodnutí podejte přímo vylučovací žalobu u soudu.