Průměrná úroková sazba hypoték

Průměrná úroková sazba hypoték.

Letošní rok bude, alespoň co se hypoték týče, velmi úspěšný. Zásluhu na tom bude mít hlavně listopad. Nejenže průměrná úroková sazba klesla na další minimum, navíc i klienti si sjednávali hypotéky jako na běžícím pásu.

Vyplývá to z údajů ukazatele , který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu dosáhla hodnoty 1,77 procenta, o tři setiny procentního bodu méně než v předchozím měsíci. Pravděpodobně byl ale rekord pokořen naposledy. Banky během prosince začaly své sazby zvedat. Další změny sazeb se pak dají čekat i v novém roce.

ČTĚTE TAKÉ
Konec levných hypoték, banky postupně zdražují
V listopadu si sjednali klienti celkem 14 386 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 29,683 miliardy korun, což je o 10,898 miliardy korun více než v říjnu. V podstatě se jedná o objemy jako za dva běžné měsíce dohromady. Dá se tedy předpokládat, že rekordní rok bude opět pokořen.

„V posledním měsíci před účinností zákona o spotřebitelském úvěru jsme se dočkali historicky nejvyšších objemů a nejnižších průměrných úrokových sazeb, které pravděpodobně nebudou hned tak překonány,“ uvedl k výsledkům Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

„Výrazné komplikace při sjednávání hypoték v režimu nového zákona o spotřebitelském úvěru nečekáme. Banky si některé novinky odzkoušely již v předstihu a plynule přešly na nové podmínky. Prosincové objemy tak nebudou slabší proto, že by banky měly procesní problémy se sjednáváním úvěrů, ale spíše kvůli nižší poptávce po úvěrech, protože jsou klienti předzásobeni z listopadu, kdy využili poslední možnost sjednání rekordně nízkých sazeb,“ dodal Rajdl.

V listopadu vzrostla i průměrná výše hypotečního úvěru. Vyšplhala se na částku 2 063 292 korun.

Přidat komentář